Δομήνικος Θεοτοκόπουλος – Ελ Γκρέκο

Με τη φράση «η αγάπη της τέχνης, σωστότερα ο σφοδρός της έρωτας, με παρακίνησε να επεξεργαστώ τη βιογραφία του μεγάλου Κρητικού» δικαιολογεί ο συγγραφέας την πρόθεσή του να μας δώσει μια λυρική βιογραφία του μεγάλου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, του επονομαζόμενου El Greco.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη στα χρόνια της βενετικής κατάκτησης ως Κυριάκος Θεοτοκόπουλος, όπου διδάχτηκε την τέχνη της ζωγραφικής σύμφωνα με τις αρχές της Κρητικής Σχολής. Σε ηλικία είκοσι ετών πηγαίνει στη Βενετία, όπου μαθαίνει να ζωγραφίζει με το στυλ της βελτιωμένης Βυζαντινής Σχολής. Καταλήγει το 1577 στο Ισπανικό Τολέδο, το οποίο κάνει δεύτερη πατρίδα του, εκεί ζει μέχρι το θάνατό του, δημιουργεί οικογένεια και γίνεται ξακουστός με το όνομα Δομήνικος Θεοτοκόπουλος και το προσωνύμιο El Greco – άμεσο δηλωτικό της καταγωγής του που δεν αποποιήθηκε ποτέ. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών, παγκοσμίως.
Ότι χαρακτηρίζει τον Γκρέκο είναι η μεταφυσική αγωνία που τον συντρόφευσε σ’ όλη του τη ζωή.

Αποζητούσε πάντα με την τέχνη του να εκφράσει το ανέκφραστο, να συλλάβει τη μυστική αλήθεια που μάντευε πίσω από τις εφήμερες μορφές που ζωγράφιζε. Τα έργα του μαρτυρούνε την αγωνία τούτη άσωστη, ενιαία και ισχυρή. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, παραμελώντας τη ρεαλιστική ακρίβεια, προσπάθησε ν’ αποδώσει με το ανατεντωμένο, λυγερό, γυμνό κορμί όλη τη μυστηριώδη αυτή έγνοια που τον οιστρηλάτησε πενήντα ολάκερα χρόνια. Στα έργα της τελευταίας του περιόδου δεν κυριαρχεί πια ο νους, το όργανο του πρακτικού ενστίκτου, παρά η μέθη του καλλιτέχνη με την καλλιεργημένη και μεθοδοποιημένη διαίσθηση.
Η παρούσα έκδοση συμπίπτει με τα 400 χρόνια από το θάνατό του και ειδικότερα το έτος που η Ελλάδα ανακήρυξε «Έτος Δομήνικου Θεοτοκόπουλου».

«Γύριζα όλη μέρα στα στενά δρομάκια του Τολέδου, οσμιζόμουν θειάφι, σαν να’ χε πέσει κεραυνός, σαν να’ χε διαβεί λιόντας και μύριζε ο αγέρας, τρεις και πάνω αιώνες ύστερα από το πέρασμά σου. Τι τρομάρα, τι χαρά να περπατάς και να νιώθεις μια μεγάλη ψυχή να καταχτυπάει τα φτερά της από πάνω σου»!
Νίκος Καζαντζάκης
Αναφορά στον Γκρέκο

«Καμιά φορά σκέφτομαι το Θεοτοκόπουλο. Τον νομίζω σαν έναν φάρο, όχι με την έννοια των λογογράφων, αλλά με την έννοια του θαλασσοπόρου. Ένα σημάδι για την ελληνική παράδοση σ’ εκείνη την εποχή όπου τόσα λίγα φώτα υπάρχουν».
Γ. Σεφέρης

Συγγραφέας: Παντελής Πρεβελάκης

Σειρά: Ελληνική κλασική λογοτεχνία

Σελίδες: 176

Διαστάσεις: 21×14

Βιβλιοδεσία: Μαλακό Εξώφυλλο

ISBN: 978-960-296-239-8

  • Tags